Veel mensen rond de 64 jaar dachten altijd:
Maar nu nadert de 65e verjaardag, en door de veranderde regelgeving moet men doorwerken tot 67 jaar. Een flinke tegenvaller. De energie neemt af, lichamelijke klachten nemen toe, en volledig blijven werken wordt steeds zwaarder. Uitvallen is geen wenselijke optie, maar hoe houd je het vol?
Vroeger kon je na 40 dienstjaren stoppen, nu slechts in uitzonderlijke gevallen na 45 jaar. De regeling voor zware beroepen is niet voor iedereen toegankelijk. Wat als de dagen te zwaar worden en de weken te lang?
Gelukkig is er de Seniorenregeling. Veel werkgevers kennen deze regeling nog niet, terwijl het een wettelijk ondersteunde oplossing is die al sinds 2000 bestaat.
Je stopt niet met werken, maar verlaagt je aantal arbeidsuren, zodat je lichaam meer tijd krijgt om te herstellen. Dit kan in overleg met je werkgever:
Bij de veelgebruikte 80-90-100-regeling geldt:
Bij de Seniorenregeling is dit nog gunstiger:
Een veelgehoorde angst is het ontstaan van een pensioengat. Echter, bij de Seniorenregeling blijven jij en je werkgever de volledige pensioenpremie doorbetalen, zodat je pensioenopbouw volledig intact blijft.
Bovendien wordt het salarisdeel dat je niet meer ontvangt, aangevuld met overheidsgelden.
De aanvraagprocedure duurt gemiddeld 2 tot 3 maanden. Tijdens dit proces worden jij en je werkgever persoonlijk begeleid, zodat alles soepel verloopt en jij kunt genieten van een betere balans tussen werk en privé.
Wil je weten of jij in aanmerking komt? Neem vandaag nog contact met ons op!